NOKUT-magasinet 2020 | En ambassadør for utdanningskvalitet | 09. Stor nytte av godkjenningen
875
page-template-default,page,page-id-875,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Mjøstårenet – verdens høyeste trebygning. Foto: NinaRundsveen

– Stor nytte av NOKUT-godkjenningen

Da EFC Norge startet virksomheten i 2011, hadde selskapet 10 ansatte. I dag teller de 120, og NOKUTs godkjenningsordning for utenlandsk fag- og yrkesopplæring har vært viktig for vekststrategien.

EFC Norge er et tømrerfirma som bygger store bygg som skoler, sykehus, næringsbygg og leilighetskomplekser. Blant annet har de arbeidet med Mjøstårnet i Brumunddal, som er verdens høyeste trebygning.

 

– En stor del av våre estiske fagarbeidere har i dag NOKUT-godkjent fagbrev fra hjemlandet. Det bidrar sterkt til vår konkurranseevne, sier Ole-Christian Opseth, som bistår selskapet med strategisk rådgivning.

 

Godkjenningsordningen går ut på at NOKUT vurderer den utenlandske kvalifikasjonen opp mot norsk fag- og yrkesopplæring. Det er det faglige innholdet i opplæringen som avgjør hvilket norsk fag- eller svennebrev kvalifikasjonen skal vurderes opp mot.

 

Gir selvtillit

En av de som har gjennomgått videregående yrkesopplæring i Estland som er godkjent av NOKUT, er prosjektleder Rain Rõngelep. 35-åringen hadde over ti års erfaring som tømrer da han kom til Norge for åtte år siden for å jobbe i to måneder. Siden har han blitt her.

 

– Det å ha gjennomgått formell utdanning som også er godkjent i Norge, betyr mye, sier han på Teams fra Estland. – Det gir økt selvsikkerhet på jobben, og gjør meg tryggere i rollen som prosjektleder. Jeg oppdaget at det var mye jeg ikke kunne, særlig innenfor teori og fysikk, og nå er det mye lettere å gå gjennom detaljer og samarbeide med norske kolleger på byggeplassen, sier han. – I tillegg merker jeg at det er lettere for kundene å stole på meg.

 

Selv om det ikke nødvendigvis var slik at Rain hadde kunnet ha den samme jobben uten godkjenningen fra NOKUT, forteller Ole-Christian Opseth at EFC Norge gjorde et strategisk valg om å satse på kompetanse i 2017. Da bestemte de seg for å sende alle med minst fem års erfaring på videreutdanning ved Tallinna Ehituskool, en yrkesfaglig videregående skole i den estiske hovedstaden. Da hadde selskapet begynt å få problemer med å få aksept i markedet for at fagbrevene til de estiske håndverkerne holdt mål.

 

– I forkant samarbeidet vi med skolen om å legge til rette for en utdanning som var mest mulig i samsvar med den norske læreplanen, og så sendte vi altså folk på videreutdanning. Før korona var det enkelt å pendle mellom Oslo og Tallin, og de ansatte var tre uker i Norge og tilbrakte hver fjerde uke på skole i hjemlandet. Resultatet er at vi nå har cirka 30 ansatte på etter- og videreutdanning hvert år, med en læreplan som gir grunnlag for godkjenning i Norge, sier han.

 

Fordelene er mange, forteller Opseth. Ved siden av å møte større generell aksept, møter EFC Norge i dag kravene i mange anbud om at minst 30–­40 prosent av de ansatte på et prosjekt skal ha godkjent fagbrev.

 

– Det gjør oss mer konkurransedyktige, og vi har i årene som har gått siden oppstarten vokst fra ti til 140 ansatte, inkludert ledelse og administrasjon, sier Opseth.

 

– Vi er veldig positive til strenge krav til formell kompetanse, kvalitet og kontroll, og ved å satse så sterkt på videreutdanning, demonstrere vi dette daglig, sier Opseth videre. – Det lønner seg å satse på egne ansatte, legger han til.

 

Rain Rõngelep er enig. Etter endt videreutdanning var det enkelt å søke NOKUT om godkjenning, forteller han. – Ledelsen ga meg instruksjoner om hvordan jeg skulle søke, og det var jo bare å sende inn dokumentene. Det tok noen måneder før jeg fikk godkjenningen, men jeg vet at kollegene mine får dem på kortere tid nå, sier Rain. – Nå vil jeg bare komme tilbake til Norge for å fortsette å jobbe, avslutter esteren med et smil.

Rain Rongelep og Ole-Christian Opseth fra EFC Norge
– som blant annet har vært med på byggingen av Mjøstårenet.
Vi er veldig positive til strenge krav til formell kompetanse, kvalitet og kontroll, og ved å satse så sterkt på videreutdanning, demonstrerer vi dette daglig