NOKUT-magasinet 2020 | En ambassadør for utdanningskvalitet | A03. Einar Granum Kunstfagskole
1349
page-template-default,page,page-id-1349,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Foto: Olai Baik og Einar Granum Kunstfagskole

Femti år med kreativ kvalitet

Velkommen til landets største kunstfagskole! Vi gir studentene et solid grunnlag før yrkesløpet i arkitektur, design, kunst eller andre visuelle profesjoner, forteller rektor Eva Løveid Mølster.

– De som velger Granum er de som ønsker å forstå fundamentet i de visuelle kunstfagene, lære teknikker, og opparbeide seg nye ferdigheter. Det sier Eva Løveid Mølster, som har ledet skolen i de lyse, luftige lokalene ved Akerselva siden 2017.

– De liker at det forventes noe av dem, de er sultne på masse kunnskap, og de ønsker gjerne faste rammer og en strukturert hverdag.

 

Stolt historie

Skolen ble etablert av Einar Granum, da med adresse i Kvadraturen, i 1970.

– Einar var billedkunstner og pedagog, og kjent som et stort formidlertalent. Han brant for å lære bort de de grunnleggende ferdighetene en billedkunstner trenger i det selvstendige kreative arbeidet sitt. Siden har ledere og lærere gjennom tiårene videreutviklet skolen i takt med tiden, samtidig som vi har ivaretatt den faglige visjonen Einar sto for: Vekten på tett oppfølging, grundig undervisning i komposisjon, perspektiv og fargelære, terping på croquis og akt gjennom hele studiet. Det å skape og være kreativ forutsetter faktisk kunnskap og ferdigheter, og det er det vi gir.

Løveid Mølster trekker også frem alt skolen har vunnet på valget om å bli fagskole i 2007.

– Fagskolesektoren har utviklet seg enormt de siste årene, og det har vi fått være med på.

 

En vifte av profesjoner

Listen er lang over billedkunstnere som startet karrieren på Einar Granum Kunstfagskole, og som i dag er veletablerte navn med de beste museene og galleriene på cv’en. Men Løveid Mølster forteller at også studenter til andre profesjoner trenger et fundament i visuell forståelse.

– Skolen begynte som en tegne- og malerskole, men i dag utdanner vi bredt innenfor de visuelle fagene, og studentene våre ender opp som både kunstnere, arkitekter, spillutviklere, tegneserieskapere, selvstendig næringsdrivende innen illustrasjon og design og mye mer. I dag velger andreårsstudentene fordypning i enten maleri, tegning eller tredimensjonal kunst. De siste årene har vi sett et større behov for profesjonalisering, og alle våre studenter får jobbe med å gjøre rede for og reflektere over sin egen praksis og portfolio. Også historisk bevissthet er viktig, og samtlige studenter har kunsthistorie hver uke.

 

Spesialtegnet ved Akerselva

Arkitektkontoret Futhark har tegnet skolebygget som åpnet i 2005. De løftet taket og ga overlys til de seks salene under; det var viktig med gjennomsiktighet.

– Vi ønsket å få til en mest mulig aktiv og potent skole. Det skal virkelig være en kraft der, du

skal ha følelsen av virksomhet når du kommer inn, uttaler Amund Gulden ved Futhark i et intervju i skolens kommende jubileumsbok.

I sentrum av skolen tegnet han et amfi over to etasjer, et knutepunkt som både fungerer som forelesningssal og fritidssone, i tillegg til å være en trapp som forbinder rommene:

– Det er her tanker og teorier overføres og ideer klekkes ut, sier Gulden.

– Hvordan ser en vanlig uke ut i dette huset, Løveid Mølster?

Dagene begynner klokka 09 i klasserommene. Studentene har gjerne ett kurs pr uke, og jobber med oppgaver under veiledning av læreren hele uka. De får utlevert materialer til det aktuelle kurset, og undervisningen foregår med tilknytning til et av de mange verkstedene våre – støpesalen, grafikksalen, digitale bruksrom og så videre, forteller rektor.

Lunsjen kan inntas i skolens kantine, på Mathallen på Vulkan eller på kafe på Grünerløkka. Om ettermiddagen fortsetter undervisningen, og om kvelden og i helgene disponerer studentene salene og jobber videre på egen hånd.

– Velkommen til skolen som kombinerer moderne pedagogikk med femti års troskap til visjonen!, smiler Eva Løveid Mølster.

Einar Granum Kunstfagskole

  • Etablert 1970
  • Landets største kunstfagskole
  • Tilbyr toårig høyere yrkesfaglig utdanning i visuelle kunstfag
  • Godkjent av NOKUT
  • Kvalifiserer til full støtte hos Lånekassen
  • Tilknyttet Studentsamskipnaden SiO
  • Gir 120 studiepoeng og graden «høyere fagskolegrad i visuelle kunstfag»
  • Fordypning andre studieår: Tegning, maleri eller tredimensjonal kunst
  • Beliggende på Vulkan-området mellom Grünerløkka, St. Hanshaugen og Oslo Sentrum
Studentene våre ender opp som både kunstnere, arkitekter, spillutviklere, tegneserieskapere, selvstendig næringsdrivende innen illustrasjon og design og mye mer.
Det å skape og være kreativ forutsetter faktisk kunnskap og ferdigheter, og det er det vi gir.